Daklekkage verhelpen

Wij geven jou in deze blog allerlei informatie over het verhelpen van daklekkage. We geven je kleinschalig advies en we vertellen wat de prijzen kunnen zijn bij het herstellen van een daklekkage.

Daklekkage verhelpen – Advies & prijzen

U wilt een snelle maar ook goede reparatie, want een daklekkage komt nooit gelegen en zeker met de winter voor de deur wilt u geen vocht- of vorstschade. Het voordeel van een lekkage bij dakpannen is dat het opsporen en het constateren van het lek niet veel tijd in beslag zal nemen en de kosten van het dichten van de daklekkage een stuk lager zullen wezen dan bij een plat dak. Des te sneller u de lekkage onder uw dak laat verhelpen, des te beperkter zal de waterschade aan uw woning logischerwijs ook zijn.

Oorzaken van daklekkage

Dakbedekking kan dat snel beschadigd worden met daklekkages tot gevolg. Het is verstandig op een een dergelijke daklekkage zo snel mogelijk op te sporen en te repareren. Hoe langer u wacht, des te groter de kans is op schade aan uw dakconstructie en muren. Het snel en vakkundig repareren van een daklekkage is noodzakelijk om grotere schade aan uw woning of bedrijfspand te voorkomen.

Daklekkages gaan vaak gepaard met waterschade en hoge reparatiekosten, vooral als niet tijdig wordt gehandeld en de waterschade zich kan uitbreiden. De meeste voorkomende en terugkerende oorzaken van lekkages kunnen we opdelen in 3 categorieën, namelijk: dakbedekking , daklood en dakgoten. Daklekkage komt altijd ongelegen en kan veel schade aan uw woning veroorzaken.

Lekkage dakbedekking

Hoe langer u wacht met repareren van het dak hoe erger de schade van de lekkage zal u te lang wacht kunnen dakplaten gaan verrotten en zelfs de balken van het dak kunnen worden aangetast. Een mogelijk oorzaak van een daklekkage is bijvoorbeeld dat het water zich ophoopt op 1 punt van het dak wat er voor zorgt dat dat punt uiteindelijk gaat lekken.

Lekkage daklood

Het is zaak om de lekkage aan het plat dak zo snel mogelijk op te sporen, voordat het vocht (water) de dakconstructie/muren kan aantasten. Als het lood gescheurd is of als het een stuk dunner is geworden in de loop der jaren, is het verstandig om het lood vakkundig te laten vernieuwen door een dakdekker, zodat we lekkages kunnen voorkomen.

Lekkage dakgoten

Een veel voorkomende oorzaak van een dak lekkage is een verstopte dakgoot, dakpannen die verschoven of kapot zijn of daklood dat verbogen of gescheurd is. Door de daklekkage zo snel mogelijk te laten herstellen, voorkomt u vervelende problemen zoals houtrot en schimmel. Bij dakbedekking op hellende daken ontstaan lekkages vaak door een probleem met dakpannen.

Daklekkage herstellen prijzen

Je kunt ook een daklekkage krijgen doordat de aansluiting van de schoorsteen of dakdoorvoer niet waterdicht is, dakpannen kunnen verschoven zijn en het is zelfs denkbaar dat jij lekkage hebt omdat het dak van de buren niet meer in orde is. In dit laatste geval zijn de kosten van het herstellen van het dak natuurlijk voor de buren. Let op: alleen de schade wordt vergoed, niet de daklekkage reparatie zelf! Als u de daklekkage in een schuin dak laat repareren, houd dan rekening met €150,- tot €350,- per m². Hierbij gaat het om het vervangen van de dakpannen.

Plat dak vervangen

De kosten voor het isoleren van een plat dak vanaf de bovenkant is afhankelijk van het type en dikte van het isolatiemateriaal, het soort dakbedekking, het aantal m2, dakvlakken en objecten die op het dak staan. Een PVC dakbedekking gaat ongeveer 20 jaar mee en kost over het algemeen iets meer dan Bitumen. Is de onderlaag en/ of isolatie niet meer goed, dan zijn er verschillende mogelijkheden: men kan opnieuw kiezen voor een bitumen dak , dat zorgvuldig aangebracht wordt met nieuw ontwikkeld, kwalitatief goed materiaal.

Verder komen er tegenwoordig steeds meer nieuwe kwalitatieve dakbedekkingsmaterialen voor platte daken. In dat geval is het interessant om een isolatielaag aan te laten brengen onder de nieuwe dakbedekking van een plat dak. De enige situatie waarin de volledige bestaande bitumen dakbedekking moet worden vervangen is wanneer er isolatie onder het platte dak dient te worden geplaatst.

Plat dak vervangen kosten

Als u een plat dak heeft van gemiddeld 25 m2 en u wilt een nieuwe laag bitumen dakbedekking over een oude laag laten aanbrengen dan zal de gemiddelde prijs rond de € 950,-. Ook hier grijpen we terug naar het voorbeeld van de dakbedekking voor een plat dak van 20 m2. In dit geval brengt het laten isoleren van uw platte dak een kostenplaatje met zich mee van rond de € 1.200. Heeft u geen zin om tegen saaie dakbedekking op een plat dak aan te kijken, wilt u een steentje bijdragen aan een beter milieu, vooral geen onderhoud hebben, profiteren van natuurlijke isolatie én de levensduur van de dakbedekking voor het platte dak verdubbelen zodat u er waarschijnlijk nooit meer naar om hoeft te kijken?

Plat dak Gemiddelde kosten
Renovatie €25,- tot €80,-
Reparatie €225,- tot €285,-

Schuin dak vervangen

Bij een schuin dak, in tegen stelling tot een plat dak, worden de dakpannen vervangen of het om een total renovatie, dan worden in de meeste gevallen de oude pannen of platen verwijderd en afgevoerd. Dakisolatie kan je aan de binnenzijde van een schuin dak controleren: Het is een grove manier, maar om de staat van het materiaal goed te controleren moet je eigenlijk een plaat van de wand halen om het isolatiemateriaal te controleren. De kosten van deze schuin dak dakbedekking kunnen verschillen, afhankelijk van de dakconstructie, het materiaal en de montage. Wanneer u een dakkapel met schuin dak wilt laten plaatsen, heeft u altijd een vergunning nodig.

Schuin dak vervangen kosten

De kosten voor het laten vernieuwen van uw bestaande dak zijn mede afhankelijk van het aantal m2. Ook is het belangrijk of het om dakpannen gaat of bitumen dakbedekking. De prijs van bijvoorbeeld dakbedekking laten aanbrengen op een plat dak zal natuurlijk goedkoper wezen dan een compleet dak laten vernieuwen. Bij een dakrenovatie zorgt een dakdekkersbedrijf voor het vernieuwen van de dakbedekking van een plat of hellend dak, zoals dakleer of dakpannen. De bedragen hieronder zijn per m²

Schuin dak Gemiddelde kosten
Renovatie €10,- tot €150,-
Reparatie €130,- tot €210,-

Interessante links