Vloerverwarming in de badkamer – Info & prijzen

Lekkere warme voeten wanneer je ‘s ochtends de badkamer inloopt. Wie wil dat nou niet? Met vloerverwarming in de badkamer is dat mogelijk. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden en prijzen. Vloerverwarming zorgt daarnaast voor meer ruimte in jouw badkamer omdat er geen leidingen en grote radiatoren nodig zijn om de ruimte verwarmen. Want het systeem werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren Daarnaast werkt vloerverwarming met elektrische buizen onder de grond waardoor de warmte geleidelijk aan wordt verdeeld over de totale oppervlakte waardoor de badkamer sneller de juiste temperatuur bereikt. Het voordeel van de elektrische vloerverwarming is dat deze snel op temperatuur is. Door het plaatsen van elementen onder de badkamertegels krijg je een gelijkmatige verdeling van de warmte. Grote voordelen van deze vorm van verwarmen is dat u geen onderhoud heeft, geen ontsierende radiatoren nodig heeft en dus meer ruimte over heeft en dat het aanleggen van vloerverwarming ervan relatief makkelijk is. En, u heeft geen koude voeten meer. Je hebt twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming. Daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingsmatten zijn ideaal om kleine(re) ruimtes zoals een badkamer te verwarmen. Elektrische vloerverwarming wordt ook gebruikt als bijverwarming op plaatsen waar de vloer koud is en een warme vloer gewenst is. Doordat warmte wordt geproduceerd op de plek waar er behoefte aan is wordt de ruimte sneller als behaaglijk ervaren en is dus minder verwarming nodig. Kopieer simpelweg een tijdschema of stel voor iedere dag een ander tijdprogramma in.

Elektrische vloerverwarmingsmatten zijn vooral geschikt voor het verwarmen van individuele kleinere ruimtes, zoals een kinderkamer, studeerkamer of badkamer. Want het systeem werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren Daarnaast werkt vloerverwarming met elektrische buizen onder de grond waardoor de warmte geleidelijk aan wordt verdeeld over de totale oppervlakte waardoor de badkamer sneller de juiste temperatuur bereikt. Het voordeel van de elektrische vloerverwarming is dat deze snel op temperatuur is. Door het plaatsen van elementen onder de badkamertegels krijg je een gelijkmatige verdeling van de warmte.

het plaatsen van elektrische vloerverwarming is zo gemakkelijk als het leggen van tegels. Indien er al radiatoren hangen in de ruimte waarin je vloerverwarming wilt laten leggen, hoeft de vloerverwarming niet de totale ruimte te verwarmen. Elektrische vloerverwarming kan per ruimte apart worden aangelegd en is als systeem vaak veel dunner en eenvoudiger aan te brengen dan vloerverwarming die onderdeel uitmaakt van een cv.

Met elektrische vloerverwarming ben je dus niet meer afhankelijk van het cv systeem om de woning te verwarmen. Elektrische vloerverwarming kan in principe in elke ruimte worden aangelegd, dus het kan als hoofdverwarming gebruikt worden voor de hele woning. Wat we hiermee bedoelen is dat de cv-ketel doordat de watertemperatuur bij het verwarmen met vloerverwarming veel lager in temperatuur gestookt hoeft te worden dan met traditionele radiatoren, het toestel altijd hoog rendement kan stoken

Prijzen elektrische vloerverwarming

Totale vermogen van de vloerverwarming (Watt)Gemiddelde prijs (excl. monatge)
320€90 – €100
730€125 – €150
1760€160 – €200
2350€250 – €300

Warm water vloerverwarming

Vloerverwarming op basis van warm water dat door buizen loopt, is het meest verkochte systeem als hoofdverwarming.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om vloerverwarming die gebruik maakt van warm water aan te leggen, namelijk natbouw en droogbouw. Het meest gebruikte systeem voor vloerverwarming is de elektrische vloerverwarming, waarbij de vloergelijkmatig door middel van warmtestraling wordt verwarmd. Maakt u gebruik van radiatoren of een andere manier van verwarming en gaat het u om het voorkomen van een te koude vloer, of is het de bedoeling dat de warmte vanuit de vloer ook de rest van de lucht in huis zal gaan verwarmen?

Houd rekening met deze kosten wanneer je warm water vloerverwarming aan wilt laten leggen. Wanneer je er voor kiest om vloerverwarming als bijverwarming (dus in combinatie met radiatoren of convectoren) te gebruiken, zijn je materiaalkosten ongeveer € 1500 voor een oppervlakte van 60 m². De kosten van vloerverwarming zijn natuurlijk afhankelijk van de leverancier, de wijze van verwarmen (hoofd- of bijverwarming) en of je het zelf aan kunt leggen of moet laten doen.

Prijzen warm water vloerverwarming

Prijzen van vloerverwarming zijn afhankelijk van of u de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gaan gebruiken. Wat heel belangrijk is bij een warm water vloerverwarmingssysteem is de ligging van de kunststof buizen. In het geval van een warm water vloerverwarmingssysteem worden onder de vloer kunststof buizen/leidingen geplaatst waar warm water doorheen wordt gepompt.

Oppervlakte (in vierkante meter)Gemiddelde prijs
15€150 – €350
45 €250 – €500
60 €300 – €600

Infrezen van vloerverwarming

Vloerverwarming aanleggen kan op meerdere manieren plaatsvinden, een manier daarvan is de bestaande afdekvloeren infrezen. Een afdekvloer is een samenstelling van zand en cement, vaak zien mensen alle vloeren als beton, maar beton is te hard om vloerverwarming te frezen. Het frezen van vloerverwarming kan in 1 dag plaatsvinden, het frezen van sleuven worden stofvrij ingefreesd. Vloerverwarming kan in bestaande vloeren ingfreesd worden en daarna gelijk uw afwerkvloer aangebracht worden,wanneer u geen dekvloer heeft kan er boven op gelegd worden op noppen of gegalvaniseerde netten waarna een dekvloer overheen gestort moet worden. Infrezen kan zowel in bestaande woningen of nieuwbouw woningen na vloerverwarming kan zowel hoofdverwarming als bijverwarming gefreesd worden. Bij het infrezen komen de vloerverwarmingsbuizen in deze bestaande dekvloer te liggen.

Bij het infrezen komen de vloerverwarmingsbuizen in de bestaande dekvloer te liggen. Vloerverwarming infrezen als hoofdverwarming in cementdekvloeren is een van de meest voorkomende methodes om vloerverwarming te installeren. U bent op zoek naar een vloerverwarming en waarschijnlijk bent u hier terecht gekomen omdat uw huis al gebouwd is. Dat is namelijk het grootste voordeel van infrezen: de bestaande dekvloer kan hiervoor worden gebruikt, waardoor er geen extra opbouwhoogte bij komt.

Met infrezen kunt u dus in bestaande bouw uw vloerverwarming aanleggen. Deze laatste optie wordt veruit het meest gekozen, omdat dit veel goedkoper is. Het infrezen van vloerverwarming ten opzichte van het opnieuw aanleggen van een vloer inclusief vloerverwarming is tot wel €3000 goedkoper bij een oppervlakte van 20 m2. Je wilt de vloerverwarming graag laten infrezen, zodat je niet de bestaande vloeren eruit hoeft te halen.

Prijzen infrezen vloerverwarming

Oppervlakte vloer (per m²)Gemiddelde prijs (bij vloerverwarming als hoofdverwarming)
tot 10€750 – €850
10 – 20€850 – €930
20 – 30 €950 – €1100
30 – 40€1100 – €1150
40 – 50€1200 – €1275
50 – 60€1400 – €1550
60 – 70€1650 – €1800
70 – 80€1800 – €1900
80 – 90€2000 – €2100

meer informatie over vloerverwarming.